Samlade svenska kulter

Jag antar att jag är lättpåverkad. I födelsedagspresent förra året fick jag Kafkas samlade noveller. Jag började läsa och fastnade och kunde inte sluta. T ville att jag skulle provläsa en bok som han just då läste, Jesus Barndom av J.M Coetzee. Den handlar om en man och en pojke som kommer som namnlösa flyktingar till ett namnlöst land och i början av boken får de ett rum och ska inackorderas på den namnlösa flyktingförläggningen. De flyttas runt en stund och mannen letar efter pojkens föräldrar. Inget som är särskilt obehagligt egentligen. Men Kafka hade påverkat mig så att när jag läste Jesus Barndom fick jag nästan panik av det mardrömslika i berättelsen och jag kunde inte fortsätta läsa. Jag borde ha förstått att jag är lättpåverkad och inte ska läsa mardrömmsframkallande litteratur men trots detta köpte jag Andreas Fagers bok Samlade svenska kulter. Boken är en samling skräckberättelser som alla hänger ihop på olika sätt och de är fantastiskt spännande men de är inte bra för min livliga fantasi. Härom dagen var jag tvungen att gå till Hemköp och köpa lök eftersom jag glömde göra det när jag handlade. Nere på gården mellan husen såg jag en bit bort en liten flicka. Inget konstigt med det, det finns många barn här och skolan ligger bara några hundra meter bort. När jag gick emot henne såg jag att hon gick baklänges, hon tittade på mig och log när jag kom närmare. Runt omkring oss var massor av fåglar, duvor, kajor och skator. Inget konstigt egentligen, det finns många fåglar här. Men när jag kom närmare hörde jag att hon gick och visslade, som om hon försökte härma fågelläten. Fåglarna var väldigt nära oss och några hade landat på ett staket i närheten och satt och tittade på mig, det kändes så i alla fall. Min fantasi fick det till att hon talade med fåglarna, att hon kallade dem till sig. Jag gick fortare för att komma bort från henne, paniken lurade i hela kroppen, jag var nära att börja springa men jag kontrollerade mig och gick bara snabbare. I svängen efter vår lägenhetsbyggnad såg jag att hon verkade följa efter mig och då gick jag ännu snabbare, småsprang nästan. Men hon svängde åt andra hållet där vägen delade sig och jag kunde andas ut.

På en restaurang inne i centrala Göteborg där jag och T åt kvällsmat i tisdags innan en öppen föreläsning på humanisten såg jag en man med döda ögon. Jag var på väg tillbaka till bordet där vi satt efter att ha varit på toaletten som ligger nere i källaren. I korridoren ovanför källartrappan såg jag en man som stod med en hand på vardera vägg och verkade ha svårt att hålla balansen. Det är en pub så jag tänkte först att han var full. Men när jag gick närmare såg jag att det var något annat med honom, något som kändes fel och hotfullt. Jag tittade upp i hans ansikte och skrek nästan innan jag hann hindra mig. Det såg ut som om han hade en mask, hans hud var vaxliknande och ögonen svarta och döda. I ansiktet hade han ett blodigt sår, som om masken hade spruckit längs med hela ansiktet. Jag var tvungen att gå förbi honom, det fanns inget annat håll att gå i korridoren, jag hade inget annat val. Paniken fyllde hela mig och när han flyttade ena handen från väggen för att släppa förbi mig nästan sprang jag tillbaka till vårat bord.

Trots sin dåliga inverkan på min fantasi har jag inte kunnat låta bli att läsa den här fruktansvärda och fantastiska boken. Mellan kurslitteratur och föreläsningar har jag sträckläst den utan att kunna lägga den ifrån mig. Den kittlar fantasin och mardrömmarna, jag vill bara läsa vidare trots att det är så hemska historier ibland. Morbida och obscena men fantastiskt skrivna med ett fantastiskt språk som både kopplar samman alla historierna och håller isär dem. Tydligen ska det finnas en slags efterföljare. Är osäker om jag kommer klara mig ur det här med sinnet under kontroll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s